• Nowy

Kakao ceremonialne BIO z Peru -Criollo- Dzikie Przebudzenie 500g

Indeks 124
Ilość 40 szt.

Rodzaj ziarna: Criollo

Kraj pochodzenia: Peru

Nuty smakowe: czekolada deserowa, białe kwiaty, owoce cytrusowe

Forma: bryłki różnej wielkości

Kwasowość: Niska

Czekoladowość: Wysoka

Gorzkość: Średnia

149,00 zł
Czas dostawy: 1-2 dni robocze
Ilość

Kakao Ceremonialne BIO Peru Criollo — siła natury zamknięta w czystej formie

Peruwiańskie kakao ceremonialne (pełnotłusta pasta kakao, miazga kakaowa) criollo jest najbardziej klasycznym w smaku i najbardziej popularnym kakao ceremonialnym. Odmiana criollo należy do szlachetnych, natywnych ziaren, czyli w żaden sposób nie zmodyfikowanych przez człowieka. To najstarszy i najrzadszy rodzaj ziarna, który jest uprawiany na małych ekologicznych farmach w rejonach Satipo w Peru. Surowe ziarna są zbierane ręcznie a następnie wybierane pod kątem najlepszej jakości. Proces fermentacji i suszenia odbywa się w temperaturze poniżej 42 stopni Celsjusza. Jest to proces czasochłonny i wymaga cierpliwości, oraz wiedzy. Rolnicy dbają o każde ziarno, co przekłada się na intensywny smak i aromat końcowego produktu. Tradycyjne metody obróbki, takie jak fermentacja, rozdrabnianie ścieranie na tarce czy mielenie, sprawiają, że kakao zawiera wszystkie cenne wartości odżywcze. Uprawa na małych plantacjach, pozwala na pracę przy poszanowaniu natury i wspieraniu lokalnej społeczności. Jest też sprawowana większa kontrola nad każdym etapem produkcji kakao, od zbioru po przetwórstwo dzięki czemu, kakao zachowuje swoją czystość, wysoką jakość i wyjątkową głębię smaku. To sprawia, że możemy je uznać jako jedno z najlepszych kakao dostępnych na rynku.

 Dlaczego warto wybrać kakao ceremonialne z Peru?

Kakao z Peru zaskoczy Cię delikatnym smakiem deserowej czekolady, przełamanym nutami cytrusów i białych kwiatów. W wyższych dawkach jest aromatyczne i mocno czekoladowe z wyczuwalnymi aromatami tropikalnych owoców, takich jak mango i ananas.

Przepięknie otwiera serce. Wprowadzi Cię w radosny nastrój, zmiękczy ciało i wyciszy umysł. Jest to także prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Zawiera nie tylko przeciwutleniacze, ale także cynk, magnez, miedź, potas, a także inne minerały i witaminy, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Spożywając regularnie kakao możesz pomóc sobie w poprawie nastroju, zwiększeniu poziomu energii i wspieraniu ogólnego samopoczucia. Co więcej, kakao to doskonałe źródło białka roślinnego, co sprawia, że jest idealnym składnikiem diety wegańskiej. Idealne nadaje się do medytacji i kreatywnego spędzania czasu. 

Czym jest pasta kakao?

To 100% mielone ziarna kakaowca — bez żadnych dodatków. Taka pata jest przelewana w różne formy i przybiera postać twardych, jednak kruchych bloków. Może mieć też formę pastylek, które niczym nie różnią się od bryłek. 

Dlaczego warto sięgnąć po kakao ceremonialne?

Kakao ceremonialne to prawdziwy skarb dla ciała i umysłu, to bogactwo naturalnych składników aktywnych:

  • Teobromina — naturalna energia bez gwałtownych skoków
  • Anandamid — nazywany „cząsteczką szczęścia”, poprawia nastrój,
  • Fenyloetyloamina (PEA) — wzmacnia uczucie motywacji i radości,
  • Flawonoidy — silne przeciwutleniacze wspierające serce i odporność.

Regularne spożywanie kakao ceremonialnego może wspierać:

  • poprawę nastroju i łagodzenie stresu,
  • naturalne zwiększenie energii bez „efektu rozdrażnienia”,
  • wzmocnienie układu krążenia i odporności,
  • łagodzenie stanów zapalnych i bólu.

Jak przygotować Peru Criollo w wersji podstawowej?

Weź około 20 gramów pokruszonego kakao, połącz je z wodą lub mlekiem roślinnym (opcjonalnie tradycyjnym), delikatnie podgrzej i jeśli chcesz dodaj ulubione przyprawy: chili, wanilię, cynamon lub kardamon. Możesz dodać również szczyptę soli aby wydobyć naturalną słodycz kakao.

Jeśli lubisz, dosłodź całość odrobiną miodu. Przyprawy i słodzidło najlepiej dodać pod koniec.

Teraz możesz delektować się smakiem swojego ulubionego kakao.

Opinie (0)
Na razie nie dodano żadnej opinii.

Zobacz także