• Nowy

Kakao Ceremonialne z Kolumbii - Cichy Szept

Ilość 88 szt.

Rodzaj ziarna: Criollo i Trinitario

Kraj pochodzenia: Kolumbia

Nuty smakowe: czekolada deserowa, czerwone owoce, kwiaty, orzechy

Forma: duże pastylki

Kwasowość: Niska

Czekoladowość: Wysoka

Gorzkość: Średnia

37,90 zł
Czas dostawy: 1-2 dni robocze
Waga: 100 g
Ilość

Kakao ceremonialne z Kolumbii- obudzi Twoje wewnętrzne światło

W sercu kolumbijskiej dżungli rodzi się kakao, które niesie w sobie czułość i dzikość natury. Każdy etap- od zbioru po suszenie- jest pełen uważności i wdzięczności. Dzięki temu kakao zachowuje swoją naturalną energię i delikatność.

W Kolumbii wierzy się, że dobre kakao to takie, które powstało w spokoju. Dlatego nasze kakao właśnie takie jest: miękkie, zrównoważone, prawdziwe.

Cichy Szept to spokojna radość zamknięta w aksamitnej formie, to kakao, które otula, rozluźnia i budzi wewnętrzne światło.

Jego smak to połączenie głębokiej czekoladowości z subtelnymi nutami czerwonych owoców, kwiatów i orzechów, zakończonych lekką ziemistością, przypominającą o zakorzenieniu w naturze.

Patronką tego kakao jest małpka Titi- endemicznie występujący gatunek mapek z Kolumbii. Jest symbolem wdzięczności, uważności i życia w harmonii.

Przypomina, że siła płynie z delikatności, a cisza potrafi być najpiękniejszą formą obecności.

Dlaczego warto wybrać kakao ceremonialne z Kolumbii?

Cichy Szept to kakao, które przynosi równowagę – pomiędzy energią a spokojem, działaniem a byciem.

Jest bogate w magnez, żelazo, potas i teobrominę, które wspierają układ nerwowy, poprawiają koncentrację i delikatnie pobudzają, nie powodując niepokoju.

Zawarte w nim flawonoidy i antyoksydanty wspierają krążenie i dotlenienie organizmu, wprowadzając ciało w stan lekkości.

To kakao idealne na momenty, gdy chcesz się zatrzymać, wsłuchać w siebie i wrócić do naturalnego rytmu.

Sprawdzi się doskonale podczas jogi, medytacji, porannego rytuału wdzięczności, tańca intuicyjnego, pisania w dzienniku czy wieczornego wyciszenia.

Rozgrzewa serce, koi ciało i otwiera przestrzeń, w której możesz poczuć prawdziwą radość życia- cicho, naturalnie, w zgodzie ze sobą.

Czym jest pasta kakao?

To 100% mielone ziarna kakaowca- bez żadnych dodatków. Taka pasta jest przelewana w różne formy i przybiera postać twardych, jednak kruchych bloków. Może mieć też formę pastylek, które niczym nie różnią się od bryłek. 

Dlaczego warto sięgnąć po kakao ceremonialne?

Kakao ceremonialne to prawdziwy skarb dla ciała i umysłu, to bogactwo naturalnych składników aktywnych:

Teobromina- naturalna energia bez gwałtownych skoków

Anandamid- nazywany „cząsteczką szczęścia”, poprawia nastrój,

Fenyloetyloamina (PEA)-  wzmacnia uczucie motywacji i radości,

Flawonoidy — silne przeciwutleniacze wspierające serce i odporność.

Regularne spożywanie kakao ceremonialnego może wspierać:

- poprawę nastroju i łagodzenie stresu,

- naturalne zwiększenie energii bez „efektu rozdrażnienia”,

- wzmocnienie układu krążenia i odporności,

- łagodzenie stanów zapalnych i bólu.

Jak przygotować Peru Criollo w wersji podstawowej?

Weź około 20 gramów pokruszonego kakao, połącz je z wodą lub mlekiem roślinnym (opcjonalnie tradycyjnym), delikatnie podgrzej i jeśli chcesz dodaj ulubione przyprawy: chili, wanilię, cynamon lub kardamon. Możesz dodać również szczyptę soli aby wydobyć naturalną słodycz kakao.

Jeśli lubisz, dosłodź całość odrobiną miodu. Przyprawy i słodzidło najlepiej dodać pod koniec.

Teraz możesz delektować się smakiem swojego ulubionego kakao- smacznego:)

Opinie (0)
Na razie nie dodano żadnej opinii.

Zobacz także